Blaasgruis is een veel voorkomend probleem bij katten. Het blaasgruis bestaat uit scherpe kristalvormige steentjes die in de urine gevormd worden. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan:

  1. De  steentjes irriteren de blaaswand en urinewegen, waardoor deze beschadigen. Door deze beschadigingen ontstaan vaak ontstekingen, wat leidt tot terugkerende blaasontstekingen bij zowel poezen als katers.
  2. De steentjes kunnen ook het plaskanaal verstoppen waardoor er geen urine meer afgevoerd kan worden. Aangezien het plaskanaal van mannelijke dieren veel nauwer is dan dat van vrouwelijke dieren komt een verstopping praktisch alleen maar voor bij (gecastreerde) katers. Zit een plaskanaal verstopt, dan kan er geen urine meer afgevoerd kan worden. Hierdoor kunnen de nieren, die de afvalstoffen uit het bloed via de urine uitscheiden, hun afvalstoffen niet meer kwijt. Deze stoffen hopen zich op in het bloed, waardoor de kat sloom en ziek wordt. Dit is een levensbedreigende      situatie! Indien de plasbuis verstopt zit, zal uw kat vaak naar de bak gaan of op andere plaatsen proberen te plassen, zonder dat er urine uitkomt. Daarnaast zullen katers vaak aan de penis likken.
  3. Soms worden er geen kristallen, maar grotere stenen in de blaas gevormd. Indien we in de urine geen kristallen vinden, kunnen er alsnog grotere stenen aanwezig zijn! Deze grotere stenen hebben dezelfde risico’s als de kleinere kristallen.

Hoe ontstaat blaasgruis?

Waarom er bij sommige katten blaasgruis gevormd wordt, is onduidelijk. Wel zijn er een aantal risicofactoren, waaronder overgewicht! Mogelijk speelt een erfelijke aanleg een rol in de vorming van blaasgruis. Daarnaast is ook bekend dat 70 % van de katten die blaassteentjes hebben, daar de rest van hun leven last van houden.

Behandeling blaasgruis

In de meeste gevallen is blaasgruis goed te behandelen. Dit gebeurt met een speciaal dieet, wat de zuurtegraad van de urine verandert en wat minder calcium en magnesium (de ‘bouwstenen’ van blaasgruis) bevat. Ook zorgt het ervoor dat de kat meer gaat drinken waardoor de urine iets minder geconcentreerd wordt. Hierdoor wordt blaasgruis minder snel gevormd en wordt het al bestaande blaasgruis sneller uitgeplast.

Er zijn diverse blaasgruisdiëten op de markt. In de dierenwinkel wordt ook voer verkocht wat claimt te helpen bij blaasgruis. De werking van dit dieet is echter nooit wetenschappelijk bewezen! Bij dierenartsen wordt blaasgruisdieet verkocht waarvan wel wetenschappelijk is bewezen dat het helpt bij het behandelen en voorkomen van blaasgruis. Daarom raden wij u ook aan om het blaasgruisdieet altijd bij een dierenarts te halen.

Controles

Om te controleren of het blaasgruisdieet goed zijn werk doet, adviseren wij u regelmatig urine in te leveren ter controle. Wij kijken dan of het dieet goed aanslaat of dat er mogelijk een nog ‘strenger’ dieet nodig is. Daarnaast kan het voorkomen dat er in de loop van de tijd andere blaassteentjes ontstaan. Wanneer dat het geval is, zal een ander blaasgruisdieet worden voorgeschreven.

De eerste urinecontrole is meestal na 4 tot 6 weken. Daarna kunt u met de dierenarts overleggen wanneer het tijd is voor  de volgende urinecontrole.

Het opvangen van urine voor controle

Er zijn diverse manieren om urine op vangen voor controle.

Thuis opvangen

Dit is voor de kat de minst stressvolle methode. Hierbij sluit u de kat op in een ruimte waar tegels liggen (bijvoorbeeld de badkamer) met een goed schoongemaakte bak met daarin speciale niet-absorberende korreltjes. Deze korrels zijn op de praktijk verkrijgbaar, er wordt een pipetje en buisje bijgeleverd om de urine op te zuigen en in te vervoeren. U kunt eventueel ook snippers plastic zak gebruiken. Als de kat geplast heeft kunt u het overgieten in een schoon (!) bakje en inleveren bij de praktijk. U kunt de volgende ochtend tussen 8 en 9 bellen op het telefonisch spreekuur voor de uitslag.

Voor tips over het thuis opvangen van urine van uw kat vindt u hier, of informeer bij onze assistentes.

Op de praktijk opvangen

De andere optie is om de kat langs te brengen op de praktijk. De kat verblijft dan in een speciaal hok tot hij of zij geplast heeft. Aan dit verblijf zijn wel kosten verbonden en het is soms nodig dat de kat een nachtje blijft.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over blaasgruis bij de kater en de poes, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Foto kitten in huis 300x168 De eerste dag

Blaasgruis bij de kater en de poes