Allergie bij de kat komt helaas regelmatig voor . Een allergie is eigenlijk een overmatige reactie van het immuunsysteem (afweersysteem) tegen een onschadelijke prikkel. Dit kan aan het immuunsysteem zelf liggen of bijvoorbeeld aan de natuurlijke barrière tussen omgeving en dier. Denk hierbij aan de huid of darmwand, deze vormen de eerste bescherming tegen invloeden van buitenaf. Indien de darmwand of de huid zijn aangetast, kunnen allergenen (allergie-opwekkende stoffen) gemakkelijker diep in het lichaam doordringen en daar een allergische reactie opwekken.

Er bestaan verschillende soorten allergie, die grofweg ingedeeld kunnen worden in 4 groepen:

  • Vlooienallergie
  • Voedselallergie
  • Atopie
  • Contactallergie

Vlooienallergie

Vlooienallergie is een overmatige reactie van het lichaam op het speeksel van de vlo. Enkele beten kunnen voldoende zijn om een heftige reactie op te wekken, het feit dat u geen vlooien op uw kat vindt wil dus niet zeggen dat uw kat geen vlooienallergie heeft!

Voedselallergie

Voedselallergie is een overmatige reactie op bestanddelen uit de voeding. Van alle allergische patiënten is zo’n 10-15% allergisch voor voedsel. Deze vorm van allergie kan op iedere leeftijd ontstaan, dus ook bij dieren die al jaren op hetzelfde voer staan! De meeste katten zijn allergisch voor eiwitten (vleesbestanddelen).

Vroeger betrof dit meestal runder- of kippeneiwit. Tegenwoordig worden er echter steeds meer verschillende soorten eiwit verwerkt in voer (denk aan lam, vis, gevogelte), waardoor we tegen steeds meer soorten eiwit allergieën zien.

Atopie

Atopie is een erfelijk bepaalde, overmatige reactie op omgevingsallergenen, dus op stoffen in de lucht of in de omgeving. U kunt hierbij denken aan vlooien, (huisstof)mijten, pollen, bomen etc. In zo’n 85% van de gevallen betreft de allergie een atopie.

De eerste verschijnselen presenteren zich meestal op een leeftijd van 9 maanden tot 4 jaar. Atopie kan soms seizoensgebonden voorkomen, bijvoorbeeld als de allergie optreedt tegen grassen die alleen in het voorjaar bloeien.

Contactallergie

Deze vorm van allergie wordt slechts zelden gezien. Het gaat om een locale reactie tegen iets wat contact heeft met de huid. Denk aan een reactie in de hals op een bepaalde halsband of een plek in de nek waar de hond steeds mee over de rand van de mand hangt. We gaan in dit artikel verder niet in op deze vorm van allergie.

Verschijnselen allergie bij de kat

Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de kat is jeuk.  Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten. Hierdoor worden de verschijnselen verergerd. Daarnaast krijgen de meeste patiënten een sterkere geur, krijgen ze verdikkingen van de huid, kale plekken en soms likplekken. Bij voedselallergie worden soms ook darmproblemen gezien zoals terugkerende diarree of winderigheid. Dit is echter vaak niet zo!

 

  kat_allergie_huidproblemen1 kat_allergie_huidproblemen2

Zo kan een allergie bij de kat eruit zien.

 Diagnostiek allergie bij de kat

Het traject dat moet worden doorlopen om tot de juiste diagnose te komen neemt vaak veel tijd in beslag! Dit is voor zowel eigenaar als dierenarts soms erg vervelend, maar bedenk dat de aanhouder meestal wint. Soms wijzen de verschijnselen al in de richting van een bepaalde vorm van allergie bij de kat, bijvoorbeeld de leeftijd van de kat of het seizoensgebonden aspect (uw kat is niet 2 maanden per jaar allergisch voor zijn voer en de rest van het jaar niet).

  • Eerst zullen de gemakkelijkst uit te sluiten oorzaken voor jeuk worden uitgesloten, zoals parasieten (vlooien, luizen, mijten).
  • Vervolgens moet altijd eerst een voedselallergie worden uitgesloten. Alle verdere vormen van onderzoek naar atopie (zoals allergietesten) zijn niet betrouwbaar als niet eerst is uitgesloten dat de kat allergisch is voor voedsel. Het uitsluiten van voedselallergie doen we door middel van een dieet. Dit kan door een commercieel dieet te gebruiken (via uw dierenarts, de hypoallergene diëten uit de dierenwinkel of van internet zijn voor dit onderzoek niet streng genoeg en dus zinloos) of door zelf te koken. Zelf koken is meer werk, maar wel betrouwbaarder. Per soort commercieel hypoallergeen dieet zal een klein deel van de voedselallergische dieren toch nog een reactie geven, dus als uw kat niet verbetert op een merk hypoallergeen voer, dan betekent dit nog niet dat hij/zij niet alsnog allergisch is voor voedsel.  Het dieet moet zeer strikt worden opgevolgd voor een periode van 9 weken. Indien uw dier binnen die 9 weken niet duidelijk verbetert, is er geen sprake van voedselallergie.Verbetert uw kat wel, dan kunt u doorgaan met het gekozen commerciële voer of (indien u zelf kookt) moet er gezocht worden naar een dieet waar uw kat het goed op doet.
  • Als de kat niet allergisch is voor voedsel, betreft het een atopie. Er bestaan testen om uit te zoeken waar de kat allergisch op reageert. Dit kan via bloedonderzoek of een intradermale allergietest (huidtest). Geen van deze testen is 100% betrouwbaar. Een combinatie van beide testen is het beste, maar gezien het financiële aspect wordt dit meestal niet gedaan. Bij katten zullen wij dit onderzoek niet vaak uitvoeren, omdat de op deze test gebaseerde therapie bij katten niet effectief is.

Therapie allergie bij de kat

Bij voedselallergie is dit een dieet zoeken waar de kat niet meer allergisch op reageert. De meeste katten uit deze groep hebben naast de voeding geen medicatie nodig. Het dieet moet wel zeer streng gevolgd worden, één plakje worst kan voldoende zijn om een heftige reactie op te wekken. Ook het ‘snaaien’ van straat moet tot een minimum beperkt worden.

Bij atopische katten is er geen oorzakelijke therapie. De ASIT  (zie desensibilisatie hond) is bij de kat nauwelijks effectief. Daarom zal gekozen worden voor een medicamenteuze therapie. Dit betreft in eerste plaats een stof die de allergische reactie remt, meestal prednisonachtige stoffen. Deze werken vaak erg goed, maar hebben op de lange termijn wel meer of minder ernstige bijwerkingen. Daarnaast kunt u denken aan antibiotica bij secundaire huidontstekingen, shampoo, oorzalven, voedingssupplementen ed..

Prognose

In principe is een allergie bij de kat niet levenbedreigend. De aandoening kan echter voor de patiënt heel erg vervelend zijn en therapie is bij vrijwel alle patiënten noodzakelijk. Behandeling is vaak goed mogelijk, maar vereist wel discipline en uithoudingsvermogen van de baas!

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over allergie bij de kat, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Allergie bij de kat