De loopsheid is de periode waarin het lichaam van de teef zich gereed maakt om gedekt te kunnen worden. Tijdens deze periode veranderen de hormoonspiegels waardoor er lichamelijke veranderingen maar ook gedragsveranderingen plaatsvinden. Daarnaast is uw teef tijdens de loopsheid ook een aantal dagen vruchtbaar.

Wanneer wordt mijn teef loops?

De eerste loopsheid vindt plaats als de teef in de puberteit komt. Bij de kleinere rassen is dit rond de 6 en 10 maanden leeftijd en bij grotere rassen tussen de 10 en 16 maanden leeftijd. Bij zeer grote rassen zoals de Sint Bernard kan het zelfs zo zijn dat de eerste loopsheid pas op tweejarige leeftijd plaatsvindt.

De meeste teefjes worden gemiddeld 2 keer per jaar loops maar er zijn een aantal rassen (zoals de Basenji en wolfshonden) die maar 1x per jaar loops worden.

Teefjes blijven hun hele leven loops worden, ze gaan dus niet ‘in de overgang’ zoals bij mensen gebeurt. Wel is het zo dat de vruchtbaarheid met de jaren afneemt.

Duur van de loopsheid

De loopsheid kan gemiddeld 3 weken duren. Tijdens deze drie weken is de hond echter maar enkele dagen echt vruchtbaar.

Hoe weet ik dat mijn teef loops is?

De meeste eigenaren kunnen de loopsheid bij hun hond herkennen aan uiterlijke kenmerken en veranderingen in het gedrag van de teef. Maar niet bij alle teven is even duidelijk te herkennen wanneer de loopsheid is begonnen.

• Uiterlijke kenmerken: de vulva zwelt op en de teef heeft bloederige uitvloeiing. Hoe duidelijk dit is verschilt per teef. Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen de uitvloeiing steeds heel snel weg waardoor de eigenaar het niet opmerkt.

• Gedragsveranderingen: niet elke teef vertoont tijdens haar loopsheid gedragsveranderingen maar veranderingen die u zou kunnen zien zijn:

  • Sneller afgeleid zijn
  • Onrustiger zijn
  • Humeuriger zijn
  • Vaker plassen

Tijdens de loopsheid is de teef aantrekkelijker voor reuen, dit is dus vaak een teken om uw hond goed in de gaten te gaan houden. In het begin zal ze nog geen interesse in de reuen tonen en ze wegjagen. Onder invloed van de veranderende hormonen zal ze in het later stadium juist interesse tonen in reuen.

Hoe ga ik om met mijn loopse teef?

Als u merkt dat uw teef loops begint te worden zijn er een aantal zaken waarop u moet letten.

• Hou uw teefje aan de lijn. Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn en om te voorkomen dat ze gedekt wordt, raden wij u af om haar los te laten lopen.

• Vermijd zoveel mogelijk losloop gebieden. Door de geur die uw teefje verspreid is ze erg aantrekkelijk voor niet gecastreerde reuen. Ook al zijn zij normaal gesproken gehoorzaam en goed opgevoed, de werking van hun hormonen is zo sterk dat het de eigenaar vaak niet lukt om ze terug te roepen. Voorkom dus dat uw hond ‘belaagd’ wordt door reuen en vermijd drukke uitlaat gebieden of laat de hond uit op tijden dat het minder druk is.

• Verschoon regelmatig kleedjes en dekens in de hondenmand. Als uw teefje veel last heeft van uitvloeiing kan het soms handig zijn om haar een loopsheidbroekje aan te trekken. Zo kunt u uw vloer(bedekking) tegen vlekken beschermen. Let op! Een loopsheidsbroek beschermt NIET tegen een dekking!

• Doordat ze in deze periode vaak wat onrustiger zijn, is dit niet het juiste moment voor lastige trainingen of op andere manieren hoge eisen te stellen. Vanzelfsprekend moet u natuurlijk geen gedrag toestaan dat u anders ook niet zou willen zien, maar overvraag uw hond niet.

Schijnzwangerschap

Na de loopsheid kan bij sommige teven schijnzwangerschap optreden als gevolg van de dalende hormoonspiegels. Verschijnselen die kunnen optreden bij schijnzwangerschap zijn:

  • Speeltjes verzamelen
  • ‘Bezitteriger’ zijn
  •  Aanhankelijk of juist humeurig zijn
  •  Een nest willen maken
  •  Minder energie hebben
  •  Minder willen eten/drinken
  •  Gezwollen tepels en in enkele gevallen zelfs melkproductie

Meestal gaat de schijnzwangerschap vanzelf over. In sommige gevallen kan dit proces versneld worden met medicatie. Voordat wij deze medicatie kunnen voorschrijven moet de hond wel door een dierenarts onderzocht worden, dus maak in zo’n geval altijd een afspraak op de praktijk.

In veel gevallen worden de verschijnselen van schijnzwangerschap na elke loopsheid heftiger, als u niet met uw hond wil fokken, raden wij dan ook aan om haar te laten steriliseren.

Loopsheid voorkomen

Er zijn diverse manieren waarop u loopsheid kunt voorkomen. Als u niet met uw teefje wil fokken, is sterilisatie de aangewezen methode. Daarnaast heeft het steriliseren van uw teef nog veel meer medische voordelen zoals:

  • Voorkomen baarmoederontsteking
  • Sterk afgenomen kans op melkklier tumoren
  • Geen kans op ongewenste dracht
  • Minder kans op suikerziekte

Meer informatie over dit onderwerp staat hier in het artikel over sterilisatie bij de teef.

Er zijn ook medicamenten waarmee we de loopsheid kunnen uitstellen. Deze hebben echter zoveel bijwerkingen dat wij dit niet adviseren.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over loopsheid bij de teef, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Foto juniorconsult

 

 

Loopsheid bij de hond