Beweging

Er gaan heel veel verschillende adviezen rond over hoeveel beweging een pup mag krijgen. Wij houden als richtlijn aan 10 minuten per maand leeftijd. Dit betekent dat u met een pup van 2 maanden 20 minuten per keer mag wandelen (3-4x per dag). Kijk vooral hoe uw pup hierop reageert. Als hij/zij na 10 minuten moe is en gaat liggen, dan is deze 20 minuten voor uw pup te veel. Maar als uw pup bij thuiskomst als een kamikazepiloot door uw huis gaat rennen en uitglijdt en/of tegen de meubels opbotst dan is deze 20 minuten te kort. Uitglijden en botsen is veel slechter voor uw pup dan buiten lopen!

Traplopen is op zich ook niet slecht voor uw pup, maar het vereist enige coördinatie en dit moet uw pup nog leren. Oefen dit aan de riem, zodat uw pup niet kan vallen en overdrijf het niet. Hetzelfde geldt voor strandwandelingen. Lopen door mul zand is zwaar en de gewrichten en spieren van uw pup moeten hieraan wennen. Begin dus met korte stukjes en bouw het langzaam op.

Belangrijke informatie voor hondeneigenaren

Wij willen u op de hoogte brengen van een aantal belangrijke zaken, die veelal niet bekend zijn en tot grote problemen kunnen leiden.

  • Chocolade (cacao) is giftig voor honden! Hetzelfde geldt voor druiven en rozijnen. Heeft uw hond dit gegeten, neem altijd contact met ons op.
  • Gebruik nooit zonder overleg pijnstillers van uzelf voor uw hond, deze kunnen zeer schadelijk zijn.
  • Het melkgebit van uw pup is erg kwetsbaar. Trekspelletjes zijn sterk af te raden, omdat de kans op schade aan het melkgebit groot is. Geef uw pup daarnaast ook alleen zachtere speeltjes, als u er met uw nagel een putje in kunt drukken zijn ze zacht genoeg. Mocht er onverhoopt toch een tandje afbreken neem contact met ons op.

Keerhoeve Plan

Het Keerhoeve Plan is een gezondheidsprogramma dat het mogelijk maakt de kosten van preventieve zorg voor uw huisdier over een heel jaar te spreiden. U betaalt maandelijks een vast bedrag. Daarvoor ontvangt uw huisdier onder andere vaccinaties, anti-parasitaire middelen, gezondheidschecks en deskundig advies.

Om de volledige plannen te bekijken, en om te bekijken wat uw voordeel is, klikt u op onderstaande link.

Het plan is voordelig voor de preventieve zorg. Eventuele kosten als uw huisdier ziek is worden niet gedekt. Het is dus geen verzekering.

Verzekeren

Een goede verzorging betekent ook dat u financieel voorbereid bent op de kosten van onvoorziene medische behandelingen. Ook uw hond of kat kan een ongeluk krijgen of ernstig of chronisch ziek worden. De kosten van de behandeling en/of medicatie kunnen dan behoorlijk oplopen. Een rekening van een paar honderd euro is dan eerder regel dan uitzondering, daarnaast kunnen de kosten van (operatieve)zorg buiten reguliere openingstijden of bij een specialist oplopen tot duizenden euro’s.

Gelukkig is het mogelijk om ook voor uw huisdier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Voor een vast bedrag per maand hoeft u zich dan geen zorgen meer te maken over onverwachte medische kosten voor uw huisdier.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om te sparen voor onverwachte zorgkosten bij uw dier. Het nadeel hierbij is dat u niet weet of u genoeg gespaard heeft als uw dier een ongeval krijgt of ziek wordt. Zeker jonge dieren overkomt nog wel eens iets!

Een huisdierenverzekering is een verzekering die u beschermt tegen hoge onverwachte ziektekosten van uw huisdier. U betaalt daarvoor een vast bedrag per maand aan de verzekeraar. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Vaak kunt u zelf kiezen voor welke gebeurtenissen u uw huisdier wilt verzekeren, zoals een ongeval, ziekte, castratie of een crematie.

Ook bepaalt u zelf hoe hoog het bedrag is van de verzekering en het eigen risico. Een huisdierenverzekering lijkt dus veel op een ziektekostenverzekering van de mens.

Een huisdierenverzekering vergoedt veel maar niet alles. We raden aan om vooraf goed per verzekering door te lezen wat er wel en niet vergoed wordt. Let in elk geval op:

  • Hoe zit het met de eigen bijdrage/risico?
  • Kan de basisdekking uitgebreid worden met aanvullende dekkingen?
  • Is er een wachttermijn (een periode tussen aanmelden en ingaan van de verzekering), en wat wordt er vergoed tijdens de wachttermijn?
  • Wat zijn de uitsluitingen (wat wordt niet vergoed)?
  • Worden er kosten in rekening gebracht voor het indienen van een declaratie?
  • Hoeveel ervaring heeft de verzekeringsmaatschappij, heeft deze een goede naam?

Wij hebben als praktijk goede ervaringen met Ohra en Figo en Petsecure. Van Figo mogen wij kittens en pups tot 6 maanden, die niet uit het buitenland komen, een maand gratis verzekering aanbieden. In deze maand kunt u kijken of het wat voor u is, en uw huisdier is een hele maand verzekerd ( stopt automatisch) . U kunt de maand gratis verzekering aanvragen bij de balie nadat uw pup of kitten klinisch is onderzocht door 1 van onze dierenartsen.

Tandenpoetsen

Gebitsproblemen komen heel vaak voor. Veel van deze problemen zijn te voorkomen door dagelijks de tanden van uw hond te poetsen. Begin hier zo vroeg mogelijk mee, het is gemakkelijker dit aan een pup te leren dan aan een volwassen hond.

Uit alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat tandenpoetsen de enige effectieve manier is om tandplaque te verwijderen: daarom poetsen mensen ook elke dag hun tanden!

Tandplaque bestaat uit bacteriën en hun afvalproducten, die een filmlaagje over de tand vormen en een ontsteking van het tandvlees kunnen veroorzaken. Als tanden dagelijks op een goede manier gepoetst worden, wordt de vorming van tandplaque voorkomen en kan het tandvlees herstellen. Daarnaast kan er tandsteen ontstaan: tandsteen is tandplaque dat hard geworden is onder invloed van de mineralen in het speeksel. Tandsteen vormt ook weer een aanhechtingsplaats voor bacteriën.

Voor meer informatie over tanden poetsen en voor tips klik hier.

Vaccinatie

Basisvaccinatie: een pup krijgt minimaal 3 basisvaccinaties. De eerste enting hoort de pup al bij de fokker te krijgen rond de leeftijd van 6 weken. De vervolg entingen moeten worden gegeven rond de 9 en 12 weken leeftijd. Uit onderzoek is echter gebleken dat niet alle pups na deze 3 vaccinaties volledig beschermd zijn. Wij adviseren om óf op 16 weken leeftijd een 4e vaccinatie te geven óf op 20 weken leeftijd wat bloed af te nemen voor een titerbepaling. Bij een titerbepaling wordt er in het bloed gemeten of uw pup voldoende antistoffen heeft aangemaakt. Indien dit niet zo is, dient hij/zij alsnog een 4e vaccinatie te krijgen. Na deze vaccinaties is jaarlijks hervaccineren of titeren voldoende.

NB uw pup is pas volledig beschermd 14 dagen ná de laatste vaccinatie. Tot die tijd kunt u plekken waar veel ontlasting ligt beter mijden. Hetzelfde geldt voor contact met ongevaccineerde honden. Sociaal contact is echter erg belangrijk voor de socialisatie van uw pup en gelukkig zijn de meeste honden in Nederland gevaccineerd. U kunt dit altijd even navragen bij de andere baasjes.

Na deze reeks vaccinaties worden pups rond de eerste verjaardag weer gevaccineerd en vanaf dat moment jaarlijks.

Kennelhoestvaccinatie: de kennelhoest vaccinatie maakt geen onderdeel uit van de basisvaccinatie. Kennelhoest is een zeer besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen. Infectie leidt vaak tot hoesten en soms tot koorts. Voor de meeste pensions, uitlaatdiensten en trainingen is het verplicht. Omdat vrijwel alle honden veel in contact komen met andere honden, raden wij deze vaccinatie altijd aan. De kennelhoestvaccinatie mag vanaf 9 weken leeftijd gegeven worden.

 Rabiësvaccinatie: als u met uw hond naar het buitenland gaat is een rabiësvaccinatie, evenals een Europees paspoort en een chip verplicht. Deze vaccinatie mag vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden en moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. De vaccinatie is vervolgens 3 jaar geldig.

Uitgebreide informatie over deze entingen vindt u in het artikel over entingen.

Ontwormen

Pups worden al voor de geboorte besmet met wormen. Na de geboorte gebeurt dit via de moedermelk en via de omgeving. Pups dienen vanaf de geboorte iedere 2 weken ontwormd te worden tot 2 weken na het spenen. Vanaf dat moment geldt maandelijks ontwormen tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna adviseren wij om dit 4x per jaar te doen. Gaat u regelmatig naar het buitenland? Dan is mogelijk een aanvullend ontwormingsadvies van kracht, neem voor vertrek contact met ons op voor een advies op maat.

Chippen

Pups moeten voor een leeftijd van 7 weken gechipt worden. De chip wordt in eerste instantie geregistreerd op naam van de fokker. De fokker dient ervoor te zorgen dat de pup op uw naam wordt gezet. Wij zullen dit tijdens uw eerste bezoek controleren.

Vlooien en teken

Vlooien en teken komen tegenwoordig het hele jaar door voor, niet alleen in de zomer! Vlooien zijn vervelend voor de hond en daarnaast worden honden via de vlo besmet met lintwormen. Teken zelf geven meestal weinig klachten, maar omdat zij drager kunnen zijn van ernstige infectieziekten is het toch raadzaam om hiertegen te behandelen.

Er zijn verschillende producten op de markt, zoals banden, spot-on producten en tabletten. Wij kunnen u helpen bij het maken van een keuze welk product het best bij u en uw hond past.

Als u met uw hond naar het buitenland gaat is het nog belangrijker om parasieten te voorkomen, zowel teken als vliegjes kunnen verschillende ernstige infectieziektes overdragen.

Meer informatie over vlooien vindt u hier.

Castratie van uw reu of teef

Het lijkt op dit moment nog ver weg, maar het is raadzaam om nu alvast na te denken of u uw hond wilt laten castreren. (In de volksmond wordt dit bij de teef vaak sterilisatie genoemd, maar dit is eigenlijk onjuist).

 Reu

Voor de reu heeft het castreren geen gezondheidsvoordelen. De meest voorkomende reden om een reu toch te laten castreren is overmatig dominant of seksueel gedrag. Castratie kan middels operatie of chemisch door middel van een chip. Het voordeel van een chemische castratie is dat het tijdelijk is (6 of 12 maanden), zo kunt u exact ervaren wat een castratie met het gedrag en karakter van uw hond doet. Een operatie is uiteraard onomkeerbaar en zal onder narcose uitgevoerd moeten worden. Wij raden een operatie af bij dieren jonger dan 1 jaar, omdat het risico van de narcose bij jonge dieren wat hoger is.

Teef

Bij de teef heeft castratie grote gezondheidsvoordelen, wij raden u dan ook heel sterk aan om dit te laten doen. In verband met mogelijk nadelen adviseren wij om uw hond één keer loops te laten worden en haar 3 maanden daarna te laten castreren. Dit kan,  afhankelijk van het ras, vanaf 10-14kg ook laparoscopisch (via een kijkoperatie). De laparoscopische operatie is minder belastend en pijnlijk voor uw hond en zal een sneller herstel geven.

Voor meer informatie over castratie/sterilisatie klikt u hier.

 

Adviesbrief pup