Belangrijke overige informatie voor katteneigenaren

Om te beginnen willen wij u op de hoogte brengen van een aantal belangrijke zaken, die veelal niet bekend zijn en tot grote problemen kunnen leiden.

  • Lelies zijn zeer giftig voor uw kat! Zorg dat u nooit boeketten met lelies in huis heeft, ook niet op hoogte. Het stuifmeel van de bloemen valt omlaag en kan op de vacht van uw kat terecht komen (meestal via de pootjes). Als uw kat zich wast komt het stuifmeel in de bek terecht en dit veroorzaakt ernstig nierfalen.
  • Bij katers zien wij regelmatig een verstopping van de urinewegen. Neem urinewegklachten van uw kater altijd serieus en neem direct contact met ons (of de spoeddienst) op indien uw kater veelvuldig probeert te plassen en er geen of nauwelijks urine komt. Een verstopping van de urinewegen is een spoedgeval.
  • Katten laten ziekte en pijn slecht zien. Indien uw kat niet eet kunt u beter niet te lang wachten met contact opnemen, vaak is uw dier ernstiger ziek dan hij/zij doet vermoeden.

Keerhoeve Plan

Het Keerhoeve Plan is een gezondheidsprogramma dat het mogelijk maakt de kosten van preventieve zorg voor uw huisdier over een heel jaar te spreiden. U betaalt maandelijks een vast bedrag. Daarvoor ontvangt uw huisdier onder andere vaccinaties, anti-parasitaire middelen, gezondheidschecks en deskundig advies. Dieren die in een preventief gezondheidsplan zitten worden vaker gezien en gecontroleerd, waardoor aandoeningen in een eerder stadium ontdekt worden en daarom vaak beter te behandelen zijn.

Het plan is voordelig voor de preventieve zorg. Eventueel kosten als uw huisdier ziek is worden niet gedekt.  Het is dus geen verzekering.

Om de volledige plannen te bekijken, en om te bekijken wat uw voordeel is, klikt u hier.

Verzekeren

Een goede verzorging betekent ook dat u financieel voorbereid bent op de kosten van onvoorziene medische behandelingen. Ook uw hond of kat kan een ongeluk krijgen of ernstig ziek worden. De kosten van de behandeling en/of medicatie kunnen dan behoorlijk oplopen. Een rekening van een paar honderd euro is dan eerder regel dan uitzondering, daarnaast kunnen de kosten van (operatieve)zorg buiten reguliere openingstijden of bij een specialist oplopen tot duizenden euro’s.

Sinds een aantal jaren is het gelukkig mogelijk om ook voor uw huisdier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Voor een vast bedrag per maand hoeft u zich dan geen zorgen meer te maken over onverwachte medische kosten voor uw huisdier.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om te sparen voor onverwachte zorgkosten bij uw dier. Het nadeel hierbij is dat u niet weet of u genoeg gespaard heeft als uw dier een ongeval krijgt of ziek wordt. Zeker jonge dieren overkomt nog wel eens iets!

Een huisdierenverzekering is een verzekering die u beschermt tegen hoge onverwachte ziektekosten van uw huisdier. U betaalt daarvoor een vast bedrag per maand aan de verzekeraar. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Vaak kunt u zelf kiezen voor welke gebeurtenissen u uw huisdier wilt verzekeren, zoals een ongeval, ziekte, castratie of een crematie.

Ook bepaalt u zelf hoe hoog het bedrag is van de verzekering en het eigen risico. Een huisdierenverzekering lijkt dus veel op een ziektekostenverzekering van de mens.

Een huisdierenverzekering vergoedt veel maar niet alles. We raden aan om vooraf goed per verzekering door te lezen wat er wel en niet vergoed wordt. Let in elk geval op:

  • Hoe zit het met de eigen bijdrage/risico?
  • Kan de basisdekking uitgebreid worden met aanvullende dekkingen?
  • Is er een wachttermijn (een periode tussen aanmelden en ingaan van de verzekering), en wat wordt er vergoed tijdens de wachttermijn?
  • Wat zijn de uitsluitingen (wat wordt niet vergoed)?
  • Worden er kosten in rekening gebracht voor het indienen van een declaratie?
  • Hoeveel ervaring heeft de verzekeringsmaatschappij, heeft deze een goede naam?

Wij hebben als praktijk goede ervaringen met Ohra en Figo en Petsecure. Van Figo mogen wij kittens en pups tot 6 maanden een maand gratis verzekering aanbieden. In deze maand kunt u kijken of het wat voor u is, en uw huisdier is een hele maand verzekerd ( stopt automatisch) . U kunt de maand gratis verzekering aanvragen bij de balie nadat uw pup of kitten klinisch is onderzocht door 1 van onze dierenartsen.

Vaccinatie

Basisvaccinatie: Voorkomen is beter dan genezen. Daarom adviseren wij om uw kitten tegen een aantal ziektes te laten inenten ofwel vaccineren. Wij vaccineren standaard tegen niesziekte en kattenziekte. Omdat de vaccinaties na één keer nog onvoldoende werken, moet deze na 3 weken herhaald worden. Kittens dienen op 9 en op 12 weken gevaccineerd te worden. Rond de eerste verjaardag dient uw kat de derde vaccinatie te krijgen en vanaf dat moment vaccineren we ieder jaar tegen niesziekte en om de 3 jaar tegen kattenziekte. Tijdens de vaccinatie wordt uw kitten ook lichamelijk onderzocht op ziektes en aangeboren aandoeningen.

NB: Uw kitten is pas volledig beschermd 14 dagen ná de tweede vaccinatie!

Aanvullende niesziekte vaccinatie: Indien het kitten naar het pension gaat, kan het dat er een aanvullende vaccinatie gevraagd wordt. Deze vaccinatie, tegen Bordetella, bestaat uit een druppel in de neus. Voor de meeste kattenpensions is deze vaccinatie echter (nog) niet verplicht. Het is wel altijd verstandig om dit vooraf na te vragen. De Bordetella-vaccinatie is één jaar geldig.

Rabiësvaccinatie: Indien u met uw kat naar het buitenland gaat dient uw kat gevaccineerd te zijn tegen Rabiës ofwel hondsdolheid, dit kan vanaf een leeftijd van 12 weken. Daarnaast zijn een chip en een Europees dierenpaspoort verplicht. De Rabiësvaccinatie bij katten is na de eerste toediening 1 jaar geldig, als we deze binnen datzelfde jaar herhalen zal deze 3 jaar geldig zijn.

Ontworming

Kittens kunnen al via de moedermelk besmet worden met spoelwormen. Daarnaast kunnen ze de spoelwormeitjes binnenkrijgen via de omgeving. Het is belangrijk om kittens goed te ontwormen. Kittens dienen vanaf 3 weken na de geboorte iedere 2 weken ontwormd te worden tot 2 weken na het spenen. Vanaf dat moment geldt maandelijks ontwormen tot een leeftijd van 6 maanden.

Vervolgens adviseren wij om buitenkatten 4 keer per jaar en binnenkatten 2 keer per jaar te ontwormen. Hiervoor zijn tabletten en pipetten beschikbaar.

Chippen

Pups moeten voor een leeftijd van 7 weken gechipt worden. Bij katten is het nog niet verplicht, maar wij adviseren om uw kat altijd te laten chippen. Dit geldt ook voor binnenkatten, want deze hebben nooit geleerd de weg terug naar huis te vinden. Het inbrengen van de chip is slechts een kleine ingreep en bijwerkingen zien we vrijwel nooit.

Mocht uw kat een keer weglopen, verdwalen of een ongeluk krijgen en door iemand gevonden worden, dan kunnen alle dierenartsen en asiel- en dierenambulancemedewerkers deze chip aflezen. In zo’n geval bent u op de hoogte waar uw kat zich bevindt. Bovendien kunnen medische onderzoeken en behandelingen met u overlegd worden vóórdat ze uitgevoerd worden. Dit voorkomt moeilijkheden en onverwacht hoge rekeningen achteraf.

Vlooien en teken

Vlooien en teken komen tegenwoordig het hele jaar door voor, niet alleen in de zomer! Vlooien zijn vervelend voor uw kat en daarnaast worden katten via de vlo besmet met lintwormen. Teken zelf geven meestal weinig klachten en de kans dat katten worden besmet met ziektes als de ziekte van Lyme is uiterst klein.

Er zijn verschillende producten op de markt, zoals banden, spot-on producten en tabletten. Wij kunnen u helpen bij het maken van een keuze welk product het best bij u en uw kat past. Gebruik nooit zonder overleg producten die uitsluitend voor de hond geregistreerd zijn, uw kat kan hieraan overlijden! 

Voor meer informatie over vlooien en klik hier.

Sterilisatie en castratie

Kater

Het castreren van een kater heeft geen echte gezondheidsvoordelen. Wel gaan veel ongecastreerde katers vroeg of laat in huis plassen (sproeien), om hun territorium af te bakenen. Dit gedrag heeft een kater van nature, maar is in een huissituatie onhoudbaar. Daarnaast is de kans op weglopen en vechten veel groter bij een ongecastreerde kater. Wij adviseren om uw kater te laten castreren. Dit doen wij vanaf 6 maanden, tenzij uw kater eerder in huis gaat plassen. In dat geval adviseren wij het zo snel mogelijk te laten doen, om te voorkomen dat het in huis plassen een gewoonte wordt.

Poes

Het castreren van de poes kent duidelijk wel gezondheidsvoordelen. Een gecastreerde poes kan geen baarmoederontsteking ontwikkelen. Daarnaast neemt het risico op melkkliertumoren (borstkanker) af. Bovendien is het gedrag van een krolse kat voor de meeste eigenaren niet prettig.

Tandenpoetsen

Gebitsproblemen komen heel vaak voor. Veel van deze problemen zijn te voorkomen door regelmatig de tanden van uw kat te poetsen. Begin hier zo vroeg mogelijk mee, dan is het makkelijker aan te leren, alsnog kan het bij katten wel enige oefening kosten!

Uit alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat tandenpoetsen de enige effectieve manier is om tandplaque te verwijderen: daarom poetsen mensen ook elke dag hun tanden!

Tandplaque bestaat uit bacteriën en hun afvalproducten, die een filmlaagje over de tand vormen en een ontsteking van het tandvlees kunnen veroorzaken. Als tanden dagelijks op een goede manier gepoetst worden, wordt de vorming van tandplaque voorkomen en kan het tandvlees herstellen. Daarnaast kan er tandsteen ontstaan: tandsteen is tandplaque dat hard geworden is onder invloed van de mineralen in het speeksel. Tandsteen vormt ook weer een aanhechtingsplaats voor bacteriën.

Voor meer informatie over tanden poetsen en voor tips klik hier.

 

 

Adviesbrief kitten